iBob Loader
Zákaznická linka:Tel: +420 733 737 288
Váš košík je prázdný
Dárkové sady Tomas Bohman

Jak vybrat průmyslový vysavač

Jak vybrat průmyslový vysavač

Průmyslové vysavače Nilfisk a CFM jsou schopny poradit si s velkým množstvím různých nečistot. Musejí být mnohem výkonnější, ale také odolnější než běžné vysavače, jelikož jsou určeny do náročných provozů, výrobních hal, na stavby a další místa, kde je zařízení vystaveno vysokým nárokům a je nutná robustní konstrukce.

Základní dělení

Podle způsobu použití lze průmyslové vysavače rozdělit na suché, mokro-suché (schopné odsávat i kapaliny) a také speciální pro vysávání chemikálií a toxického odpadu. Jen toto rozdělení však při výběru zdaleka stačit nebude. Pro každé specifické prostředí je totiž třeba vybrat model kombinující optimální vlastnosti a parametry.

Výkon vs. filtrační plocha

Podle toho, jaký druh nečistot budete převážně vysávat, je třeba rozhodnout se, zda upřednostnit výkon a kapacitu, nebo velkou filtrační plochu. Výkonné a vysokokapacitní vysavače se uplatní především při vysávání hrubých nečistot. Při odsávání jemných částic je více než výkon podstatná právě filtrační plocha.

Vstupní odprašovač

Pokud se nečistoty skládají z hrubých i jemných částic, bude vhodnou volbou vysavač s mechanickým vstupním odprašovačem chránícím filtr – tzv. cyklón.

Podtlak vs. průtok vzduchu

I v případě těchto parametrů záleží na způsobu použití. Pokud se budete pomocí vysavače zbavovat těžkých nečistot, částic a odpadů – navíc z obtížně dostupných míst – rozhodně pro vás bude zásadní dostatečně vysoký podtlak. Ten se u průmyslových vysavačů pohybuje v rozmezí 200-900 mbar.

V případě velkého množství drobných a lehkých částic a nečistot je zase důležitější větší průtok vzduchu. Obvyklý rozsah je u tohoto parametru od 300 m3/h do 8000 m3/h.

Náročnost provozu

Při výběru zohledněte i četnost používání. Vysavač, který bude v soustavném zápřahu, by měl být vybaven turbínou s třífázovým motorem, která má větší životnost (vysavače CFM). Pro nárazové nebo méně časté použití stačí turbína s motorem jednofázovým (vysavače Nilfisk – ATTIX).

Další parametry

  • Propustnost filtrů – běžně činí propustnost cca tři mikrony, což odpovídá velikosti zrnka mouky. Pro speciální účely (např. pro sádrokartonáře) jsou i modely s nižší propustností.
  • Třída prašnosti – závisí na rizikovosti prachu, s nímž se bude vysavač potýkat. Třída L je pro nízké riziko (stavebnictví apod.), třída M pro střední riziko (broušení dřeva,…) a třída H pro vysoké riziko a karcinogenní nečistoty.
  • Kapaliny – vysavače schopné mokrého vysávání zvládnou odsát běžné kapaliny na vodní bázi (třeba i bláto). Pokud se bude vysavač potýkat i s chemikáliemi, je vhodná plastová nádoba.
  • Vysavače CMF – jsou určeny pro náročnější provozy, oleje, špony, 24hodinový provoz, bezpečnostní vysavače pro ATEX zónu 22 apod.

Jaký průmyslový vysavač koupit?

Vybrat kvalitní vysavač není snadné. V případě sáčkových modelů však dosahují vysoké úrovně průmyslové vysavače Bohman (V 12 Eco, V 12 HEPA nebo V 15), průmyslové vysavače Nilfisk (Saltix 10, VP 300 Hepa, VP 600, VP 930).

Pro mokro-suché vysávání se skvěle uplatní průmyslové vysavače Nilfisk (ATTIX 33, ATTIX 44, ATTIX 961-01, S3B L50, S3B L100, LSU 275, LSU 375, Bohman SWD 702).

Pro vysávání olejů a špon je ideální řada CFM vysavačů (VHO 200 nebo ECO OIL), vysavače CFM nabízíme i do 24 hodinového provozu (CTS 22, T 22, T 40, T 75), ale také i do potravinářského, nebo farmaceutického provozu (VHS 110, VHW 200, VHW 311, VHW 320, VHW 420).

V neposlední řadě nabízíme bezpečnostní vysavače pro ATEX zónu 22 (ATTIX 40-OM PC type 22, ATTIX 791-2M/B1, ATTIX 995-0M SD XC Type 22, CTS 40 LS Z22).

V případě Vašeho zájmu Nás prosím kontaktujte, Váš Bohman team je tu pro Vás!

www.bohman.cz, email: bohman@bohman.cz, tel.: +420 733 737 288.

Dárkové sady Tomas Bohman